• Algemeen

  Techniek & innovatie leer meer over onze machines

  Bij de ontwikkeling van onze houtversnipperaars zijn wij altijd op zoek naar de juiste balans tussen prestatie, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. En daar komt heel wat bij kijken. Leer meer over de techniek achter onze machines.
 • Gebruik en onderhoud

  Werk met plezier tips & advies

  GTM Professional houtversnipperaars zijn makkelijk in gebruik en behoeven weinig onderhoud. Door de machine op de juiste manier te gebruiken en onderhouden, heb je nóg langer plezier van de houtversnipperaar. Daarom geven we je graag een aantal adviezen.

  Meer weten? Contacteer ons of ga langs bij jouw dichtstbijzijnde dealer.
 • Instructie video's

  Watch and learn Bekijk onze video's

  Handig, in de instructievideo’s worden alle handelingen stap voor stap uitgelegd. Meer weten? Contacteer ons of ga langs bij jouw dichtstbijzijnde dealer.
 • Machines in actie

  En... actie! Bekijk onze video's

  Bekijk de prestaties van de GTM Professional houtversnipperaars. Heb jij ook een video van jouw GTM Professional machine in actie? Deel je ervaring en stuur ons je video!

Tap an item to learn more

Algemeen
Gebruik en onderhoud
Instructie video's
Machines in actie
Scroll voor meer
Close video

RESEARCH & DEVELOPMENT

In het Research & Development Centre werken productspecialisten en ingenieurs continu aan het ontwikkelen, vernieuwen en testen van de houtversnipperaars. Naast de technische kennis is de ervaring van de gebruiker minstens zo belangrijk. Door feedback uit de markt te verzamelen stemmen wij onze machines af op jouw wensen.

Testen, testen en nog eens testen. Onze houtversnipperaars worden flink op de proef gesteld voordat ze op de markt gebracht worden. Niet gek dus dat het gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar duurt voordat een nieuwe houtversnipperaar is ontwikkeld van schets tot een goedwerkende, gebruiksvriendelijke en veilige machine.

VOORBEREIDING

Voordat je de machine gebruikt is het belangrijk dat je eerst controleert of de invoer leeg is. Achtergebleven houtsnippers kunnen het starten van de machine verhinderen. Controleer ook of alle bouten en moeren goed vastzitten en zorg ervoor dat de noodstop niet is ingedrukt voordat de machine wordt gestart.

Gebruik je de houtversnipperaar voor de eerste keer? Lees de gebruikershandleiding goed door en monteer de machine zoals aangegeven in de montagehandleiding.

EFFICIËNT VERSNIPPERSYSTEEM

Al onze houtversnipperaars zijn voorzien van een rotor versnippersysteem. Door de trekkende werking van dit systeem en de zwaartekracht worden takken vanzelf naar binnen getrokken. Dit werkt snel en efficiënt. Een bijkomend voordeel is dat de houtsnippers door de rotatiekracht direct naar de uitvoer geslingerd worden, zonder dat daar een apart systeem voor nodig is.

Het rotor versnippersysteem bestaat uit een metalen trommel (de rotor) waarop twee PRO-messen zijn gemonteerd die met hoge snelheid langs het tegenmes draaien. Dankzij de geometrie van het gehele versnippersysteem wordt er dwars op het hout gesneden. Dit in combinatie met de manier waarop de messen zijn geslepen, zorgt voor weinig weerstand tijdens het versnipperen en een mooi formaat van de houtsnippers.

LET’S CHIP!

Richt de deflector en/of draaibare uitvoer naar de plek waar je de houtsnippers wilt hebben en start de motor. Steek de takken in de invoer en laat de takken los wanneer deze naar binnen getrokken worden. Vers hout wordt het soepelst versnipperd. Het is daarom aan te raden om de takken kort na het snoeien te verwerken.

Zijtakken dikker dan 3 cm (2 cm voor de GTS600 serie) kunnen het beste vooraf verwijderd en apart ingevoerd worden. Dikke takken moeten één voor één en gedoseerd ingevoerd worden. Zorg ervoor dat het toerental van de motor niet te ver zakt.

Ben je klaar? Laat de machine dan nog 30 seconden leeg draaien zodat je zeker weet dat er geen houtsnippers in het rotorhuis zijn achtergebleven.

DUURZAME MESSEN

Op de rotor zijn twee PRO-messen gemonteerd. Deze trapezium gevormde messen zijn extra scherp geslepen en extra dik zodat de bouten diep in het mes verzonken zijn.

De messen hebben twee snijkanten en kunnen omgedraaid worden wanneer één kant bot is. Wanneer beide kanten bot zijn, kunnen de messen geslepen en later vervangen worden. Laat dit altijd door een specialist doen.

PRO-messen zijn gemaakt van een speciale metaallegering en gaan extra lang mee. Dankzij het speciale hardingsproces is de juiste balans gevonden tussen de hardheid en taaiheid van het metaal en zijn de messen zowel slijtvast als veerkrachtig.

WAT TE DOEN BIJ BLOKKAGE

Het kan voorkomen dat de rotor blokkeert als gevolg van teveel (nat) materiaal of achtergebleven houtsnippers.

Om de rotor te deblokkeren moet de machine worden uitgezet. Als extra zekerheid kun je de bougiekap van de bougie halen of bij een elektrische motor de stekker uit het stopcontact halen. Meestal is het al voldoende om de meegeleverde sleutel op de rotoras in het lagerblok te zetten en de rotor iets terug te draaien. Bij zware verstopping moeten de invoer en uitvoer verwijderd en schoongemaakt worden. Verwijder ook de achtergebleven houtsnippers op de rotor of in de behuizing.

Let op: de messen zijn vlijmscherp! Draag altijd snijbestendige handschoenen en gebruik een tak of ander hulpmiddel om houtsnippers te verwijderen.

COMPACT GEBOUWD

De houtversnipperaars van GTM Professional zijn compact gebouwd en nemen weinig plek in op een aanhanger of in de opslag. Zelfs een smalle steeg of tuinpoort is vaak geen obstakel. Mocht je een handmatig verplaatsbare houtversnipperaar willen vervoeren in een auto? Dat kan. Door middel van het losdraaien van maximaal 8 bouten, kunnen de invoer, uitvoer én duwbeugel verwijderd worden.

Over de constructie is goed nagedacht: de invoer, uitvoer en motor houden de machine perfect in evenwicht. De machine kan daarom op twee rubberen wielen staan en is makkelijk te verrijden door één persoon. Daarnaast is de aandrijving onder de invoer geplaats om te voorkomen dat de machine onnodig groot wordt.

MACHINE ONDERHOUD

Bewaar de houtversnipperaar na gebruik altijd op een droge en vorstvrije plaats. Verwijder houtsnippers en stof van de machine met een droge borstel of vochtige doek. Reinig de machine nooit met een hogedrukreiniger.

Om jouw machine in topconditie te houden moet deze afhankelijk van het gebruik onderhouden worden. Denk aan het afstellen, wisselen of slijpen van de messen, het afstellen en vervangen van de V-riemen en het doorsmeren van de lagers.

Breng een bezoek aan je lokale dealer en jouw machine is weer als nieuw!

VEILIGHEID VOOROP

Werken met een houtversnipperaar vraagt om de hoogste veiligheidseisen. Daarom bieden alle GTM Professional houtversnipperaars een onafhankelijk noodstopsysteem en voldoen ze aan de laatste Europese normen. Zo zorgt de lengte van de invoer voor een veilige afstand ten opzichte van het versnippersysteem, zonder dat dit ten koste gaat van een toegankelijke invoerhoogte.

Onze machines ondergaan de zwaarste veiligheidstesten, want voor ons staat de veiligheid van de gebruiker op de eerste plaats. Voor de certificering van onze machines wordt altijd gebruik gemaakt van onafhankelijke certificeringsbureaus, zoals TÜV Rheinland.

Rotor deblokkeren

Play Video

GTS1300R

Play Video

MOTOR ONDERHOUD

Bij iedere houtversnipperaar met brandstofmotor wordt een aparte motorhandleiding meegeleverd. Denk eraan om de motor tijdig een onderhoudsbeurt te (laten) geven, bijvoorbeeld het verversen van de motorolie, het schoonmaken van de luchtfilters en het controleren en vervangen van de bougies.

DE PUNTJES OP DE “I”

Een robuust onderstel met een hoge stijfheid zorgt ervoor dat de houtversnipperaars zijn vorm en stabiliteit behouden. Dat zorgt voor een rustige loop, zelfs bij zwaar gebruik.

De houtversnipperaars zijn voorzien van SKF lagers, algemeen erkend als de beste lagers in de industrie. Daarnaast zijn de machines ge-poedercoat voor een slagvaste bescherming tegen roestvorming en langdurig kleurbehoud.

GTS900

Play Video

Uitvoer schoonmaken en deblokkeren

Play Video

GTS600E

Play Video

Lagers doorsmeren

Play Video

GTS1300PTO

Play Video

GTS1300PTO aansluiten

Play Video